Ylpeästi solutoslainen!

Olen tulokas. Kokenut viestijä mutta ihan untuvikko terveysalalla, jolle hyppäsin verkostoni kautta toukokuun alussa. Jännittävää kaltaiselleni humanistiekonomille, joka on aiemmin tehnyt lähinnä tiedeviestintää.

Uuden työnantajani, psykiatrivetoisen Solutos Oy:n keskeinen osaaminen perustuu kolmeen kivijalkaan: tutkimukseen, käytännölliseen lääkärityöhön ja terveystaloustieteeseen – sekä sen myötä kehitettyyn toiminnanohjausjärjestelmään, joka on nimetty Perhekohtaiseksi ohjausjärjestelmäksi (PKO).

Solutos on siis vuokralääkäriyritys, jonka tavoitteena on PKO-tuotteellaan uudistaa maamme mielenterveys-, päihde- ja perhepalvelut. Tosin PKO taipuu esimerkiksi koulumaailmaankin.

Uuden edessä on kutkuttavaa. Olen toisaalta aina nauttinut uuden oppimisesta. Samalla tunnistan, että keski-ikäisenä kaipailin jo pidemmän aikaa isompaa muutosta.

Henkilökohtainen muutokseni toteutuu nyt niin, että vaihdan toimialaa, julkiselta yksityiselle, kokoaikatyöstä osa-aikaiseen, isosta organisaatiosta pieneen sekä konttorista etätöihin. Vapauttavaa!

Oppia imemässä koulutuspäivillä Fiskarsissa

20180523-_KM10074_Edit-800x416.jpg

Uusi työni vaatii uuden toimialan haltuunottoa. Sen vuoksi oli ilouutinen, kun pääsin heti toukokuun lopussa Solutoksen koulutuspäiville reilun 20 uuden työkaverin kera Fiskarsin ruukkikylään.

Solutoksessa on ollut tapana pitää vuosittain koulutuspäivät. Aiemmin niitä on pidetty muun muassa Sappeessa, Porvoossa ja Turussa.

Mutta voiko enää Fiskarsin ruukkia kauniimpaa koulutusmiljöötä Suomessa ollakaan? Ei ehkä kovin montaa. Saa nähdä, minne suuntaamme ensi vuonna. Olisiko Hanko mitään, entä Rauma – tai Suomenlinna?

Mutta takaisin Fiskarsin ruukkiin. Koulutuspäivämme alkoi puolen päivän jälkeen herkullisella lounaalla Fiskarsin ravintola Wärdhusissa. Vuonna 1836 perustettu hotelli-ravintola on muuten Suomen vanhin yhtäjaksoisesti palvellut majatalo.

Psykiatrista hoitoa uudistettava

Nautinnollisen lounaan jälkeen vuorossa oli tiukkaa asiaa. Sitä tarjoili meille Solutoksen perustajaosakas ja tieteellinen asiantuntija, psykiatrian professori Jyrki Korkeila.

Korkeilan puhui otsikolla ”Tieteellinen perusta toimintamallille, johon Solutoksen kehittämisprojekteissa pyritään”.

Viimeistään Korkeilan luentoa kuunnellessani oivalsin ymmärtääkseni sen olennaisimman ongelman: Suomessa mielenterveyspotilas saa hoitoa liian harvoin ja se kestää liian pitkään.

Psykiatrian professori Korkeilan mukaan koko mielenterveyden hoitosysteemi pyörii vanhanaikaisesti. Hän arvelee, että jopa puolet suomalaisten psykiatrian avohoitoyksiköiden käynneistä ovat terveyshyödyltään kyseenalaisia.

Mielenterveysalalla on siis riittävästi resursseja, mutta ne on kohdistettu väärin.

Mielenterveyshoidon vaikuttavuus syyniin

20180523-_KM19829_rajattu-800x397.jpg

Olennaisinta olisi, että mielenterveyshoidon vaikuttavuutta mitattaisiin, mittaustulosten perusteella toimittaisiin ja muutettaisiin kurssia tarvittaessa. Mielenterveyspotilaiden hoitoa pitäisi siis paremmin suunnitella, seurata ja antaa jaksoissa.

Solutoksen kaiken tekemisen päätavoitteena on kiepsauttaa nykytodellisuuden iso kuva toisin päin: tiivistää ja jaksottaa hoitojen alkupäätä −ja näin lyhentää hoitojen kestoa sekä kustannuksia.

Lisäksi hoidon suunnitteluun halutaan ottaa mukaan itse potilas. Koko perhettäkin – tai muuta ryhmää – on mahdollista hoitaa moniammatillisesti, sillä PKO huolehtii tiedon jakamisen suostumuksista tarkasti suojatussa pilvipalvelussa.

Jos tämäntyyppinen hoito ja Solutoksen PKO otettaisiin käyttöön koko maassa ja integroitaisiin se nykyisiin potilastietojärjestelmiin, hoito pystyttäisiin kohdentamaan paremmin oikeaan vaiheeseen.

Samanaikaisesti psykiatrinen hoito uudistuisi viimeisimmän tutkimustiedon mukaiseksi ja hoitokustannuksissa voitaisiin säästää jopa 30 prosenttia.

PKO:n avulla tiedosta toimintaan

Professori Korkeilan luennon jälkeen Solutoksen toimitusjohtaja Kalle Horjamo kertoi meille yrityksen ajankohtaisia kuulumisia.

Horjamo totesi, että tilastoitujen käyntien perusteella liian harva mielenterveyden ongelmista kärsivä potilas Suomessa saa tutkimustiedon mukaista hoitoa.

Sen vuoksi eri puolilla maatamme on herännyt kasvavaa kiinnostusta Solutoksen kehittämää PKO:ta kohtaan.

Perhekohtainen ohjausjärjestelmä on nimenomaan johtamisen väline ja oiva apu tiellä tiedosta toiminnaksi sekä kustannusten säästämiseksi. Business intelligenceä parhaimmillaan!

Luulenpa, että sinäkin arvon lukija, kuulet siis meistä vielä. PKO on jo nyt integroitavissa nykyisiin potilastietojärjestelmiin, kuten Pegasokseen ja Efficaan.

Yamuna Body Rollingia ja kiertokävelyä

20180523-_KM10045_rajattu_korjattu-800x352.jpg

Kovan asian jälkeen keskityimme hyvään oloon. Solutoksen Merja Snellman veti kaikille innokkaille niska-hartiaseudun hyvinvointiin keskittyvän Pilates-tunnin, Yamuna Body Rolling -menetelmää hyödyntäen.

Snellman on yksi Suomen neljästä auktorisoidusta Yamuna Body Rolling -menetelmän taitajasta. Menetelmässä käytetään hyväksi erikokoisia kehonhuoltopalloja.

Tunti teki todella hyvää. Jokainen sille osallistunut piti menetelmästä, ja osa osti saman tien palloja itselleenkin. Kiitos hyvästä olosta, Merja!

Pääsimme iloksemme myös Fiskarsin opastetulle kävelykierrokselle. Tiesitkö muuten, että Fiskarsin ruukissa asuu vakituisesti noin 600 ihmistä ja ruukkikylän talot ovat syntyneet peräti neljän vuosisadan aikana?

Illallinen − ja jälkiruuaksi aulabaarin anteja

Illallisen nautimme rennosti ravintola Kuparipajassa modernisti ja vaaleasti sisustetussa ruokasalissa. Puitteet olivat silmiä hivelevät ja sekä ruoka että seura maistuivat.

Tarjolla oli paistettua ahventa ja muhennettuja korvasieniä tai härän sisäfilettä ja kuusenkerkkäkastiketta. Kirsikkana kakussa oli Fiskarsin oma omenasiideri, joka oli napsinut palkintoja ulkomaita myöten.

Perjantai-illan viimeinen ohjelmanumero oli vapaa keskustelu hotelli Tegelin aulabaarin anneista nauttien. Sain keskustelujen myötä paljon uutta tietoa hoitotyön arjesta sekä solutoslaisten toiveista viestinnänkin suhteen.

Kaiken kaikkiaan lääkärit ottivat minut lämpimästi vastaan ja sallivat hymysuin tyhmätkin kysymykseni.

Seuraavana päivänä aamupalan jälkeen ihmiset lähtivät viikonlopun viettoon. Itse tutustuin erään lastenpsykiatrin kanssa vielä Ruukin Suutarinmäkeen. Saimme kävellessä yhteistuumin pari hyvää bisnesideaa, jotka innokkaina esitimme toimitusjohtajalle saman tien. Saa nähdä, poikivatko.

Mutta jos sinua jäi pohdituttamaan, mitä muuta Solutos on, tai mitä yrityksemme voisi tehdä sinun tai jonkun muun hyväksi, niin ota rohkeasti yhteyttä firman energiseen ja osaavaan toimitusjohtajaan, Kalle Horjamoon tästä.

Suloista suvea Sinulle lukijani, missä ikinä oletkin − ja jos et muuta kesätekemistä keksi, vieraile Sinäkin mieltä hoitavassa Fiskarsin ruukkimiljöössä, et pety!

Laura Tikkanen

viestintäsuunnittelija

Solutos Oy